„Wiecznie młodzi” 9 maja 2016

9 maja o godzinie 19 w sali kinowej MCK w Płońsku odbył się spektakl pod tytułem "Wiecznie młodzi". Jest to kolejna akcja organizowana przez Stowarzyszenie Idziemy Na Spacer. Tym razem miała ona charakter kulturalny, ale cel oczywiście był ten sam. Całkowity dochód ze sprzedaży biletów zostanie przekazany na operację Leosia Duszy. Dziękujemy wszystkim przybyłym oraz tym, którzy pomogli w organizacji spektaklu. Oczywiście wielkie podziękowania kierujemy także do aktorów, którzy zrezygnowali z honorarium.
Niżej zamieściłem obszerną informację o samej sztuce. Źródło inf. http://www.kultura.senior.pl/160,0,Wiecznie-mlodzi-o-pogoni… Czy młodość, sprawność i urodę można zatrzymać na zawsze? I czy tak naprawdę – warto? Temat pogoni za zmianą metryki w żartobliwy sposób podejmuje komedia „Wiecznie młodzi”, która niedawno miała swoją premierę. „Wiecznie młodzi” to komedia pokazująca ludzi w średnim wieku, którzy chcą być młodsi i piękniejsi a do tego sprawniejsi niż kiedykolwiek byli. Najlepiej gdyby dało się to osiągnąć szybko, tanio i bez wysiłku. Czy tak się da? Wielu wydaje się, że tak. Otaczają nas przecież reklamy mówiące: nie musisz się starać, my sprawimy, że się uda. Są jeszcze wszechobecne porady z internetu przyjmowane bezkrytycznie. Bohaterowie, w których wcielają się Marzanna Graff oraz Aleksander Mikołajczak mają też do czynienia z tanimi pakietami chirurgii plastycznej w podejrzanych klinikach. Jeśli dodamy do tego diety cud i przyjaciół, którzy wiedzą wszystko… komedia gotowa. „Wiecznie młodzi” to historia, którą widzimy każdego dnia: w mediach i wśród znajomych. Kiedyś kolega powiedział o swojej żonie „kocham ją, ale ona przesadza, już nawet plecy sobie poprawiła”. Media każdego dnia pokazują ofiary operacji plastycznych robionych w podejrzanych miejscach po okazyjnych cenach. Wciąż spotykamy ludzi, którzy stosują wszystkie nowe diety z Internetu by po chwili rzucić ją bo ciężka, nieefektywna albo dla innej „sto razy lepszej” – podkreśla Aleksander Mikołajczak. – Po premierze podchodzili do nas ludzie mówiąc „samo życie”. Pewna pani zapytała, kto był naszym konsultantem, bo ona dokładnie tak samo się czuła po ostrzyknięciach i makijażu permanentnym – dodaje Marzanna Graff. Komedia „Wiecznie młodzi” wywołuje łzy śmiechu, ale jednocześnie na plecach pojawiają się ciarki bo widz dostrzega na scenie życie swoje, swoich bliskich, znajomych… Łatwo nabieramy się na to co podpowiada nam świat reklamy. Dlaczego bohaterowie sztuki poddają się temu terrorowi bycia pięknym, młodym i zgrabnym? Bo boją się, że jeśli nic nie zrobią stracą osobę, którą kochają. Zaczynają dostrzegać coraz bardziej widoczny upływ czasu. Osoba, którą kochają jest dla nich wciąż piękna bo patrzą na nią sercem. Nie dostrzegają, że przecież oboje się starzeją w tym samym tempie. Zdjęcia źródło - MCK Płońsk 1 4 3 2