Nagroda dla Stowarzyszenia

Płońskie Wieże rozdane W kategorii Społecznik Roku statuetkę odebrał Sławomir Jarosławski, prezes Stowarzyszenia „Idziemy na spacer”. [LAUDACJA] Jak sam mówi – pomaganie jest tym, co lubi najbardziej. Jego marzeniem jest, aby na świecie nie było nikogo, kto potrzebuje pomocy, ale wówczas …. on sam nie miałby co robić. Inspirację do pomagania innym i wiedzę na ten temat czerpie od swojej najbliższej rodziny, która go w tym wspiera. Wielokrotnie dawał przykład na to, że warto pomagać, ponieważ każdy ma w sobie małą cząstkę, którą może podarować drugiej osobie. Od kilku lat prowadzi szeroką działalność społeczną w wielu wymiarach. Jest inicjatorem i organizatorem akcji charytatywnych, imprez sportowych i rekreacyjnych. W ostatnim czasie skupia się na pracy w stowarzyszeniu ‘Idziemy na spacer”, którego jest pomysłodawcą i prezesem. Założenia stowarzyszenia są proste – pomagać godnie żyć, integrować ludzi niepełnosprawnych i chorych zamkniętych we własnych domach ze społeczeństwem lokalnym. Jako prezes Moto Płońska ideę pomagania innym przenosi również do tego stowarzyszenia, włączając je aktywnie w różne akcje charytatywne na terenie naszego powiatu. Był pomysłodawcą i sponsorem koncertu Scholi "Gwiazdeczki Michała" i Danuty Błażejczyk, charytatywnego meczu piłki nożnej dla Bartka, który urodził się z rozszczepem kręgosłupa i z wodogłowiem, a także spektaklu ,,Wiecznie młodzi”, z którego całkowity dochód został przekazany na operację serduszka Leosia Duszy. W lipcu ubiegłego roku, wspólnie z samorządem miejskim zorganizował pobyt ponad 50-osobowej grupy dzieci i młodzieży z ogarniętego wojną Bachczysaraju na Krymie – miasta partnerskiego Płońska. Płońską Wieżę w kategorii Społecznik Roku otrzymuje prezes Stowarzyszenia „Idziemy na spacer” pan Sławomir Jarosławski. a4